En çok kullanılan ön işlem fosfatlama olarak bilinir. Fosfat kaplama, bir metal ile bir kimyasal çözeltinin reaksiyonu sonucunda oluşur.
Fosfat, boyanacak yüzeydeki demir, çinko ve mangan kristallerinin oluşturduğu tabaka şeklindeki formdur. Bu kaplama türü, metalin yüzeyinde kristal tabakası oluşturur. Tabakanın, yağı emme ve uzun süre bünyesinde barındırma özelliğinden dolayı korozyon direnci yüksektir. Kaplama sonrası oluşan kristal yapı, metaller arasındaki sürtünmeyi azaltır. Yaygın olarak piston, dişli ve silah sanayiinde kullanılır. Bu tür hareketli parçaların sürtünme katsayısı mangan fosfat kaplanması sonrası düşer, parçaların performansı artar, daha uzun ömürlü olmaları sağlanır. Kaplama sonrası korozyon önleyici yağ uygulanmalıdır. Kaplanan parçalar koyu gri rengi alır.
Sürtünme ve aşınmalara maruz kalan makine iç aksamlarının fosfatlanmasında uygulanır burada beklenen uygulanan fosfatın kaydırıcı tabaka olarak görev yapması ve sürtünmeyi minimuma indirmesidir,kaplama kalınlığı istenildiği takdirde gerekli resmi kurum ve kuruluşlardan ölçüm sonuçları
Mangan fosfat kaplamanın Avantajları
- →Parçalarda kayganlaştırıcı yüzey oluşturur.
- →Hareket halindeki parçların işleyişini kolaylaştırır.
- →Yüzey her türlü yağ, pas ve kirden temizlenmiştir.
- →Metal daha rahat şekillenmeye uygun hale gelmiştir.
- →Vaks ve pas önleyici yağlarla korozyon direnci artmıştır.
- →Hareketli parçalar için koruma direnci ve kaydırıcılık artmıştır.
- →Metal ile kaplama arasında ısısal genleşmeden dolayı oluşan ani değişiklikler minimuma inmiştir.
- raporlanarak müşterilerimize verilmektedir.